Receptek Ádinak

Receptesebbesebbes

Receptesebbesebbes

Török vöröslencse-leves

Mercimek çorbası

2022. szeptember 21. - tethova

Utazások közben mindig megállnak a távolsági buszok étkezdékben, minden alkalommal lencselevest veszek - felmelegíti testemet, lelkemet, proteines, ami a tej- és tojás nélkül élők világában elég fontos. Törökországban ez a Nr.1 leves, nem véletlenül - nagyon tápláló és finom.

Sokan mentát is használnak, lehet kutakodni a neten - ez egy alaprecept.

A videó segít, az arányokat itt találod:

6-8 adag
Előkészítés: 15 perc
Főzés: 30 perc

Hozzávalók:

  • 5 evőkanál olaj
  • 1 hagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • fél evőkanál paradicsompüré (ez a sűrű, sós, tehát a sűrített paradicsom kvázi - ha Máltán találtok házit, az nagyon jó, paprikából is van)
  • 1 sárgarépa
  • 2 pohár vöröslencse
  • 2 liter forró víz
  • 1 teáskanál só
  • fél teáskanál feketebors
  • 1 teáskanál római kömény

A rácsorgatandó piroshoz:

  • vaj (Petinek)
  • török pirospaprika (kicsit máshogy néz ki, mint a magyar, darabosabbasabbas)

Előkészítése

1- Öntsünk 5 evőkanál olívaolajat a serpenyőbe. (Vajat is lehet hozzátenni, de Neked nem ajánlom.)

2- Adjunk hozzá 1 apróra vágott hagymát, és pirítsuk addig, amíg enyhén megpirul. Ebben a szakaszban fokhagymát is adhatunk hozzá, ha szeretjük.

3- Adjunk hozzá 2 evőkanál lisztet, lisztérzékeny Ádámok liszt helyett 1 burgonyát is használhatnak.

4- Adjunk hozzá fél evőkanál paradicsompürét, és süssük tovább néhány percig. Paradicsompüré helyett használhatsz paprikapürét is.

5- Ezután adjunk hozzá 1 kockára vágott sárgarépát és 2 pohár vöröslencsét, amit előtte alaposan megmosunk, leszűrünk és összekeverünk.

6- Végül adjunk hozzá 2 liter forró vizet és keverjük össze. (Ez megint lehet zöldség- vagy húsleves-alaplé. A zöldség-alapléről majd még írok.)

7- A levesünket közepes lángon főzzük, amíg fel nem forr, majd alacsony lángon, időnként megkeverve kb. 30 percig, amíg a lencse megpuhul. Ne felejtsd el időnként megkeverni, különben a lencse a serpenyő aljára tapadhat.

8- Miután megbizonyosodtunk arról, hogy a lencse és a sárgarépa teljesen megfőtt, összeturmixoljuk krémesebbesebbesre.

9- Ezután adjunk hozzá 1 teáskanál sót, fél teáskanál feketeborsot és 1 teáskanál római köményt, és keverjük össze. Cayenne.borssal lehet feszegetni a határaitokat.

10- Főzzük még 5 percig alacsony lángon a levesünket, és vegyük le a tűzhelyről. Ha sűrű a levesünk állaga, még egy kevés forró víz hozzáadásával lehet kicsit levesesebbesebbesebbé tenni. Továbbá, ha nem tálalod azonnal, a levesed besűrűsödik, ahogy áll. (Tálalás előtt mindig vízzel kell egy kicsit összemelegíteni, ha másnap eszitek meg.)

Bizarrul hangzik, de nagyon jól esik neki a kis zsíradék, ezt a törökök úgy csinálják, hogy vajon megpirítják a paprikát, és szép piros szósz lesz belőle, amit vékonyan végigfuttatnak a levesen, amikor az már tálalva van - Neked a vaj problémás, ezért ezt lehet, csak Peti fogja élvezni, viszont Te mindenképpen csorgass bele friss citromot.
Lehet még sózni, borsozni a tányérban is.

A bejegyzés trackback címe:

https://receptesebbesebbes.blog.hu/api/trackback/id/tr4517936654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása