Utazások közben mindig megállnak a távolsági buszok étkezdékben, minden alkalommal lencselevest veszek - felmelegíti testemet, lelkemet, proteines, ami a tej- és tojás nélkül élők világában elég fontos. Törökországban ez a Nr.1 leves, nem véletlenül - nagyon tápláló és finom.
Sokan mentát is használnak, lehet kutakodni a neten - ez egy alaprecept.
A videó segít, az arányokat itt találod:
6-8 adag
Előkészítés: 15 perc
Főzés: 30 perc
Hozzávalók:
- 5 evőkanál olaj
- 1 hagyma
- 2 evőkanál liszt
- fél evőkanál paradicsompüré (ez a sűrű, sós, tehát a sűrített paradicsom kvázi - ha Máltán találtok házit, az nagyon jó, paprikából is van)
- 1 sárgarépa
- 2 pohár vöröslencse
- 2 liter forró víz
- 1 teáskanál só
- fél teáskanál feketebors
- 1 teáskanál római kömény
A rácsorgatandó piroshoz:
- vaj (Petinek)
- török pirospaprika (kicsit máshogy néz ki, mint a magyar, darabosabbasabbas)
Előkészítése
1- Öntsünk 5 evőkanál olívaolajat a serpenyőbe. (Vajat is lehet hozzátenni, de Neked nem ajánlom.)
2- Adjunk hozzá 1 apróra vágott hagymát, és pirítsuk addig, amíg enyhén megpirul. Ebben a szakaszban fokhagymát is adhatunk hozzá, ha szeretjük.
3- Adjunk hozzá 2 evőkanál lisztet, lisztérzékeny Ádámok liszt helyett 1 burgonyát is használhatnak.
4- Adjunk hozzá fél evőkanál paradicsompürét, és süssük tovább néhány percig. Paradicsompüré helyett használhatsz paprikapürét is.
5- Ezután adjunk hozzá 1 kockára vágott sárgarépát és 2 pohár vöröslencsét, amit előtte alaposan megmosunk, leszűrünk és összekeverünk.
6- Végül adjunk hozzá 2 liter forró vizet és keverjük össze. (Ez megint lehet zöldség- vagy húsleves-alaplé. A zöldség-alapléről majd még írok.)
7- A levesünket közepes lángon főzzük, amíg fel nem forr, majd alacsony lángon, időnként megkeverve kb. 30 percig, amíg a lencse megpuhul. Ne felejtsd el időnként megkeverni, különben a lencse a serpenyő aljára tapadhat.
8- Miután megbizonyosodtunk arról, hogy a lencse és a sárgarépa teljesen megfőtt, összeturmixoljuk krémesebbesebbesre.
9- Ezután adjunk hozzá 1 teáskanál sót, fél teáskanál feketeborsot és 1 teáskanál római köményt, és keverjük össze. Cayenne.borssal lehet feszegetni a határaitokat.
10- Főzzük még 5 percig alacsony lángon a levesünket, és vegyük le a tűzhelyről. Ha sűrű a levesünk állaga, még egy kevés forró víz hozzáadásával lehet kicsit levesesebbesebbesebbé tenni. Továbbá, ha nem tálalod azonnal, a levesed besűrűsödik, ahogy áll. (Tálalás előtt mindig vízzel kell egy kicsit összemelegíteni, ha másnap eszitek meg.)
Bizarrul hangzik, de nagyon jól esik neki a kis zsíradék, ezt a törökök úgy csinálják, hogy vajon megpirítják a paprikát, és szép piros szósz lesz belőle, amit vékonyan végigfuttatnak a levesen, amikor az már tálalva van - Neked a vaj problémás, ezért ezt lehet, csak Peti fogja élvezni, viszont Te mindenképpen csorgass bele friss citromot.
Lehet még sózni, borsozni a tányérban is.